Vrijgezellenfeest

Aktualisiert: 10. März 2019


Afgelopen weekend is een goede vismaat van me getrouwd. Op het feest hoorde ik van zijn kersverse vrouw dat er zelfs een hengel bij de trouwfoto's is gesignaleerd! Maar afgelopen week gebruikte hij een van zijn laatste verlofdagen die nog resteren voor dit jaar (de rest zal aan zijn nieuwe echtgenote besteed moeten worden) om een dagje roofvissen te gaan belagen op het Hollands Diep. Het was de dagen ervoor huilen met de pet op, dus ik had er weinig vertrouwen in, maar Dimitri zag het helemaal zitten. Onderweg zagen we wat mistflarden rond de snelweg dwarrelen en even was er de angst dat de mist onze hele visdag in de war zou gaan schoppen, maar het viel gelukkig mee en iets na zevenen gleed de boot het water op.

Op de eerste stek wilde ik eerst eens rustig mijn shads gaan inspecteren en mijn hengel optuigen als Dimitri al direct roept: "ja" en zijn eerste baars staat te drillen.


En als de vis alweer lang en breed in het water ligt en ik nog mijn fototoestel aan het opruimen ben is nummer 2 al geland.


Het is hier duidelijk prijs schieten en dat blijkt wel als ik eindelijk ook begin te vissen, want de baarzen knallen als gekken op ons kunstaas. Al snel kunnen we dan ook enkele double hook-ups noteren.


En als bonus komt er ook nog een net geen 40'er uit. Hoe we de vis ook in de meetgoot leggen, de centimeter blijft steken bij 39,5 , maar het is desalniettemin een prachtige baars. In een half uurtje vangen we een dozijn vissen, missen er misschien het dubbele en dan houden ze het voor gezien. Alsof ze 'op' zijn.


Op naar een volgende stek dan maar. Ik vertel Dimitri over een stek waar Ruud en ik altijd even halt houden en waar we ook altijd wel een visje kunnen landen, maar waar we ook iedere keer een kneiter van een baars weten te lossen...... Maar, zeg ik, hij ligt er wel.


En ja hoor.... twee worpen later is het al zover. Dimitri heeft een 'goede' vis er aan.

Als de zwarte rug opdoemt klinkt het direct 'yes!" en 'Wow" in de boot. Snel scheppen en een dikke hoog gebouwde baars is binnen. Deze gaat dik over de 40.... 46 cm om precies te zijn.


Het blijft op deze stek bij deze ene vangst en we schuiven verder het Hollands Diep op. Het wordt rustiger met de aanbeten, maar het is toch aangenaam verpozen op het water.Omdat het niet echt meer wil besluiten we een paar stekken aan te doen die Dimitri nog kent uit zijn bellyboot-tijd. Ik heb er niet direct alle vertrouwen aan, maar mijn scepsis wordt meteen gelogenstraft als ik een vette beuk op mijn hengel voel. Hard zet ik de haak en ook ik heb een dikke vis te pakken. Opnieuw komt er, met 45 cm, een hele goede baars in de boot.


En dan.... gaat het mis. Ik heb mijn vis nog maar net teruggezet als Dimitri ook een dikke vis haakt. De vis laat zich eerst nog even richting de oppervlakte trekken, maar dan spat het water alle kanten op en trekt de vis keihard door de slip heen. Dimitri's PR-snoek bevindt zich aan de andere kant. Alleen...... we vissen met fluorcarbon....als dat maar houdt. In eerste instantie gaat alles goed, maar dan.... breekt de hoofdlijn! Wat een domper. Helemaal als Dimitri in het daaropvolgende half uur nog een snoek er aan krijgt die na een kleine 10 minuten zich doodleuk van de haak weet te ontdoen en snoek nummer drie tot vier keer toe het aas aanvalt maar de haak niet naar binnen krijgt. Tja.... ook dat hoort er bij, maar niet getreurd, we zijn hier om te vissen. Op naar de Dordtse Kil. Daar aangekomen is het even zoeken naar een plekje buiten de vaargeul en waar we toch goed in de stroming kunnen vissen, maar dan is ook direct prijs. Eerst nog door een paar aanbeten te missen, maar dan heeft Dimitri een hele dikke vis er aan. Uit zijn opmerkingen blijkt wel dat hier een 50+ baars aan de oppervlakte gaat komen. De hilariteit is dan ook groot als ik Dimitri hoor roepen: "Is dat alles???!!!!!!!" Pas dan zie ik het, want een baars van ca. 35 cm wist blijkbaar door vol in de stroming te gaan liggen DImitri te laten denken dat hij een monster aan de lijn had. De vis gaat terug en dan is het weer mijn beurt om een vis te haken. Opnieuw een goede, maar met Dimitri's "monster" van zo-even nog vers op het netvlies roep ik nog maar niet meteen om het schepnet. Maar dit keer is het wel nodig, want een mooie baars van 43 cm komt in de boot.


Boem! En het is alweer prijs voor Dimitri. De vis neemt lange runs en langzaam maar zeker neemt de overtuiging bezit van ons dat Dimitri vandaag alsnog zijn record-snoek gaat vangen.


En tja.... wat moet je zeggen als de record-snoek ineens een roofblei blijkt te zijn? Een 70 cm roofblei, dat wel, maar geen record-snoek. Ach, die komt nog wel. Eerst maar even deze op de foto zetten.


En er ligt nog meer vis op dit stukje. Ik krijg een gigantische beuk op mijn hengel en heel even hangt er een enorm gewicht aan mijn hengel, maar dan is de vis weg. Dimitri krijgt ook een aanbeet en weet de vis wel te landen; nog een grote baars van 41 cm.


De dag zit er bijna op. We hebben nog een uurtje en besluiten nog een paar keer te gaan gooien op de eerste stek van deze ochtend.


Het is duidelijk rustiger op deze stek dan toen we vanmorgen begonnen, maar enkele aanbeten leveren toch nog een paar baarsjes op.

En dan plots hangt Dimitri zijn record-snoek (>95) ineens aan mijn hengel. Dat was niet de bedoeling. Ik vis al de hele dag afwisselend met twee hengels: één met staal en één met fluorcarbon, maar de snoek hangt nu natuurlijk aan de fluorcarbon. Ik heb meer geluk want de lijn en (achteraf gezien) ook de haak houden het (....net). Een mooie dikke snoek van 99 cm vormt het toetje van een top vrijgezellenvisdag.
1 Ansicht0 Kommentare

Aktuelle Beiträge

Alle ansehen

2020 pike

Lure Fishing Guide

KvK 81528825 - BTW NL 8621.27.178.B.01

info@lurefishingguide.com